Pagina 1 din 1

Bratislava, Martie 2013, frig si zapada.

Scris: 03 Apr 2013, 22:41
de Cosmin Prund
Am avut un drum de Germania (Munchen) pe weekend, si pentru ca nu-mi place sa conduc pe distante asa de mari dintr-o bucata, am facut o oprire peste noapte in Bratislava, Slovacia. Fata de drumul normal de Munchen am facut un ocol de doar 30 de km, si a meritat!

Orasul, pe numele lui Romanesc alternativ "Pojon" (asa zice Wikipedia, nu dati cu pietre), este mic pentru o capitala, dar mai mare decat toate orasele noastre resedinta de judet (are aproximativ 430.000 locutiori). Dupa parerea mea o scurta plimbare prin oras tradeaza istoria comunista a tarii precum si situatia financiara a tarii, mai buna decat a Romaniei, dar nu de "top 10". Exista o multime de cladiri frumoase in zona centrala, piete pavate elegant, dar exista si gropi in sosele si obiective turistice in degradare. Una peste alta este un oras frumos care merita vizitat:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Unul dintre obiectivele turistice majore cu care se lauda Bratislava este "Podul Nou" sau "Podul UFO" sau "Most Slovenského národného povstania" pe limba lor sau "Podul Renasterii Nationale Slovace" in traducere aproximativa. Podul este suspendat pe cabluri, cu un singur pilon (desi mie la numaratoare imi ies doua, presupun ca stiu ei inginerii de ce-i zic unul singur). Are 303 metri lungime si 84 metri inaltime, este inclus in "Wolrd Federation of Great Towers" si este singurul pod din acea lista. O atractie aparte este "farfuria zgburatoare" din varful turnului, structura care gazduieste o cafenea. Deasupra farfuriei zburatoare se afla o platforma de unde se pot face poze:

Imagine

La farfuria zburatoare si platforma de vizitare se ajunge cu ajutorul unui lift; Foarte interesant acest lift pentru ca merge cu viteza mare si nu merge drept. Pilonul prin care urca liftul este inclinat, in consecinta traiectoria liftului trebuie sa fie la randul ei inclinata. Nu realizezi acest lucru in momentul in care urci in lift, dar simti asta cand porneste. Eu am fost usor dezorientat! Si surprizele nu se opresc aici. In partea de sus, la 84 metri inaltime, podul are o oarecare miscare. Nu se misca mult, dar suficient sa "simti" ca ceva nu-i chiar in ordine. Liftul se opreste chiar in restaurantul UFO, de acolo pana la platforma de sus se urca pe o scara metalica, scara pe care m-am simtit chiar mai dezorientat decat in lift, pentru ca toti peretii sunt inclinati, scara este inclinata, reperele vizuale sunt total aiurea.

Imagine

Imagine

Am servit si o cina la un restaurant local (nu la cel din poza de mai jos, acolo de fapt nici nu stiu ce era, dar ghiciti voi ce mi-a placut). M-am amuzat pe seama bucatariei lor. Eu ii vad intre Ungaria si Austria/Germania (aspect confirmat de existenta in Bratislava a 2 muzee distincte, unul care trateaza relatia lor cu Ungaria si celalalt trateaza relatia cu Germania). Bucataria lor? Am primit carnat cu multa paprika :twisted: De fapt nu doar carnat cu paprika, am primit o multime de preparate pe baza de branza, cartofi si varza. Foarte gustos si absolut deloc sanatos :mrgreen:

Imagine

Re: Bratislava, Martie 2013, frig si zapada.

Scris: 04 Apr 2013, 11:12
de Lupu Ciprian
Frumos!
Observam ca sotia nu prea te prinde in poze cu acest DSLR cu obiectiv panoramic! :) ... doar tu faci pe fotografu '

Re: Bratislava, Martie 2013, frig si zapada.

Scris: 04 Apr 2013, 11:48
de Serpescu Gheorghe
Frumos, am avut si eu ocazia sa vizitez Bratislava in 2006 si 2009 si de fiecare data am ramas placut impresionat de berea lor :D, orasul, asa cum ai spus, nu e ceva spectaculos. Castelul de pe colina si privelistea de acolo sunt frumoase.

Re: Bratislava, Martie 2013, frig si zapada.

Scris: 04 Apr 2013, 12:03
de Cosmin Prund
@Lupu Ciprian

Tehnic vorbind nu sunt facute cu un DSLR, sunt facute cu un DSL (fara R). Am folosit un Sony NEX 6 si un Sony NEX 5N, ambele "mirrorless"; Pe unul aveam montat un obiectiv fisheye 8mm (panoramicul, ca vizorul de la usa!) si pe celalalt un obiectiv 18-55 de kit. Pentru aceasta excursie DSLR-ul a stat acasa, e prea mare, greu si voluminos pentru asa ceva. Piticaniile astea de Sony NEX pot fi montate pe un trepied de buzunar, filmeaza full HD si produc imagini cam la fel de frumoase ca si DSLR-ul.

De obicei un aparat e la mine, celalalt la sotia Daniela. De data asta am facut o greseala: am plecat de-acasa cu 2 aparate si un singur card; Si cum vroiam sa fac poze ba cu un obiectiv ba cu celalalt, mutam cardul dintr-un aparat in altul la fiecare 2 minute. Motiv pentru care ambele aparate au stat mai mult la mine.

@Serpescu Gheorghe

N-am ratat berea! Am ratat in schimb castelul de pe colina. Noi am ajuns acolo in vinerea mare inainte de pastile catolic si castelul era inchis (de fapt aproape tot, cu exceptia restaurantelor, era inchis).
Orasul este frumos, eu ma multumesc cu atat si vreau sa-l vizitez si vara, nu doar "iarna". Vreau de asemenea sa vizitez cele 2 muzee mentionate mai sus (cel cu Carpatii Germanici si Cultura Ungara), si eventual galeria lor de arta nationala. Galeria de arta am vizitat-o, dar era in renovare si nu era deschis decat un etaj.

Re: Bratislava, Martie 2013, frig si zapada.

Scris: 07 Apr 2013, 02:00
de George Marcu
Frumos, la fel si pozele. Pacat de vreme (si de card-ul ala pe care nu l-ai avut si nici n-ai luat altul) :D

Re: Bratislava, Martie 2013, frig si zapada.

Scris: 07 Apr 2013, 12:12
de Ioan.Sturz
Am fost si eu cu cativa ani in urma la Bratislava, tot cu ocazia unui drum spre Germania, am vrut sa vizitez cu aceasta ocazie si orasul dar intr-o parcare unde am lipsit de langa masina aprox. 5 minute, mi-au furat tot ce aveam in portbagaj, astfel ca am plecat mai departe in Germania, dupa ce am dormit noaptea la Politie, doar in bermude si intr-un tricou. Asta da amintire.

Re: Bratislava, Martie 2013, frig si zapada.

Scris: 07 Apr 2013, 17:34
de Traian Baltateanu
Interesant Cosmine, dar nu inteleg de ce ai luat-o prin Bratislava spre Munchen. Poate doar ca sa vizitezi sau ca sa cauti o cazare sa zicem mai ieftina.
Data viitoare o sa mergi cu un camper si o sa fie vara.
Am inteles si de la Serpescu ca dintre toate obiectivele turistice din Bratislava berea este cea mai interesanta, dar prebuie sa dormi dupa.
O sa incerc si eu berea aia in august in drum spre Polonia , poate.

D-le Stutz
Inteleg sa dormeati din greu daca v-au furat si pantalonii de pe voi. Ati ramas in bermude...
De fapt si eu am patit ceva asemanator dar in Vatican, noroc ca in catedrala San Pedro nu se permite intrarea in bermude asa ca am ramas cu haine complete.
Carabinierii italiei nu ne-au primit in sectia de politie dar nici plangerea de furt din masina n-au primit-o, numai pentru ca nu aveam cu ce dovedi cine suntem, actele fiind si el la hoti.
Cosmine, daca mergi la vara in Polonia si drumul nostru va fi si pri Bratislava astept indrumari.

Re: Bratislava, Martie 2013, frig si zapada.

Scris: 09 Apr 2013, 22:50
de Cosmin Prund
Eu am intrat prin Bratislava pentru ca am vrut sa vad Bratislava. Alternativa pentru oprire ar fi fost Budapesta sau Viena, dar cele 2 orase le-am vizitat pe fiecare de 3 respectiv 2 ori, cu alte ocazii. De parcat am parcat in garajul hotelului :wink:

Berea este interesanta, dar nu-i cea mai interesanta. Pentru bere interesanta se poate continua drumul pana in Germania unde daca te apuci sa gusti fiecare sortiment de bere, ai de lucru o saptamana. Dupa parerea mea este un oras frumos si eu in mod sigur o sa-l mai vizitez. Nu este un oras spectaculos, asta-i adevarat, dar pentru calatorii virusati (cum cred ca suntem majoritatea aici pe forum) "spectaculos" este o tinta din ce in ce mai greu de atins.