Concluzii
Croatia
Croatia are o infrustructura de camping foarte bine dezvoltata, marea frumoasa si curata, istorie, cultura, natura deosebit de frumoasa. Mi se pare in schimb un pic scumpa si mi se pare ca sta foarte prost la capitolul "gastronomie". Prost in sensul ca eu as fi preferat o dieta mediteraneana, mai multe salate, mai mult peste si mult, mult mai putini cartofi prajiti. Rulotisti fiind asta nu este o problema pentru ca putem gati la rulota, dar restul preturilor pot fi o problema. Autostrada e scumpa, podurile sunt scumpe, camping-urile sunt corecte la pret. Ne putem astepta in urmatorii ani sa se scumpeasca autostrazile, am ascultat la radio o emisiune de stiri in limba engleza si printre altele guvernul lor se plangea ca incasarile din autostrazi sunt mult sub asteptari.
Impresionanta deschiderea Croatilor pentru turism; conform Wikipedia sunt a 18-a destinatie de turism la nivel mondial, au peste 10 milioane de turisti straini intr-un an. Deschiderea pentru turism o vezi ori unde te-ai uita. Toata lumea cu care s-ar putea intalni un turist vorbeste engleza, de la vames la chelneri de restaurant, receptioneri, vanzatori de bilete. Ne-am inteles in engleza si cu o vanzatoare de fructe si legume de pe marginea drumului. Am vazut reclame la Lidl care ziceau ceva de genul "Cel mai ieftin, chiar si in vacanta!". Asta ca sa nu mentionez inca o data emisiunea de stiri de la radio difuzata in limba Engleza, sa priceapa turistii.
Muntenegru
Sunt inzestrati cu niste munti fantastici si cu un litoral frumos. Nu sunt foarte pregatiti pentru camping si nu consider litoralul Muntenegrean o destinatie de camping - cel putin zona pe care am vizitat-o noi, adica pana in Kotor. Au camping-uri, poate mai multe decat avem noi la mare, dar sunt mici, nu foarte dotate si sunt pe partea "gresita" a drumului. Intre camping si mare trece drumul care leaga litoralul Croat de cel Muntenegrean. Preturile in schimb sunt simtitor mai abordabile in comparatie cu Croatia, si in munti sunt de-a dreptul ieftine. Camping-ul in care am stat noi costa 10 euro pe noapte, cu curentul electric inclus, apa calda la dusuri, si asta intr-o zona super-turistica.
De mentionat proclamatia parlamentului Muntenegrean semnata in Zabljak, adica in capitala parcului national Durmitor, nu in capitala tarii (Podgorica): Au declarat statul Muntenegrean drept "stat ecologic", considera resursele naturale ca fiind cele mai importante.
Serbia
Pe scurt: oameni extraordinar de prietenosi si saritori, infrastructura OK dar mai proasta decat in Romania, mancare buna, preturi mici. Camping-urile sunt si aici putine, dar exista cateva mai mult decat decente. Din pacate camping-urile lor sunt concentrate in cateva zone: in jurul Belgradului, in jurul parcului national Tara si au cateva pe langa Dunare. Nu au deloc camping-uri in zona centrala a tarii ceea ce inseamna ca deplasarea pe directia Nord-Sud prin Serbia (deci dinspre Romania spre Muntenegru) se face fie cu ocol prin Belgrad, fie fara statie in Serbia.
Drumurile din jurul Belgradului (si pe directia Romania) aveau limite de viteza decente, dar pe traseul Muntenegru - Serbia, prin munti, cele mai multe drumuri aveau limitare 60 km/h, cu 40 km/h in localitati si pe alocuri am mers chiar cu 20 km/h in spatele unor camioane. Nu era un singur camion care mergea la viteza aia, erau mai multe, cu distanta intre ele (deci nu putem da vina pe primul camion). Altfel spus deplasarea pe aceste drumuri dureaza muuult. Pentru viitoarele mele vizite in Croatia (sau Muntenegru) nu voi ezita absolut deloc sa traversez Serbia, ba chiar voi prefera acest traseu pentru ca este mai scurt.
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit
email: cprund@gmail.com